fredag 23. januar 2015

Ytringsfrihet og Charlie Hebdo

Hva er ytringsfrihet?
Ytringsfrihet omhandler retten til å ytre seg og til å gi eller motta opplysninger, uansett hva slags medium man bruker, og uten innblanding fra myndighetene. Ytringsfrihet regnes som en viktig del av et rettssamfunn og er grunnleggende for demokratiet.

Hva er Charlie Hebdo?
Charlie Hebdo er et fransk og satirisk ukemagasin som ble grunnlagt i 1992. Hver onsdag så kommer ukemagasinet ut. I Charlie Hebdo blir det fokusert på vitsetegninger, journalistiske artikler, polemikk og vitser. Ved siden av den satiriske virksomheten har redaksjonen også drevet med undersøkende journalistikk om religiøse sekter, islamisme, det politiske liv og kulturlivet. Magasinet holder ifølge et eget utsagn fra den venstrepolitiske profilen.




Angrepet 2015
Angrepet den 7. januar 2015 så tiltvang to bevæpnede menn seg til magasinet redaksjonslokaler og åpnet ild med kalasjnikovgeværer mens de ropte ut islamistiske slagord. Det var tolv mennesker som ble drept, blant dem inklusive var det to politimenn, sjefredaktøren Stèphane Charbonnier og tre tegnere. Det var elleve mennesker som ble skadet. Dette angrepet var det mest dødbringende terroranslaget i Frankrike siden 1961.

Hvis jeg var redaktør for ‘’Charlie Hebdo’’, hadde jeg trykt karikaturer av Muhammed?
Nei. Hvis det var jeg som var redaktøren for ukemagasinet ‘’Charlie Hebdo’’ så hadde jeg nok ikke valgt å tegne en karikatur av Profeten Muhammed, i og med at jeg respekterer de islamske sin religiøse tro. Dette synes jeg er uakseptabelt, selv om det er ytringsfrihet så skal man ikke være respektløs mot andre religioner og mot deres tro. Jeg synes i grunnen at folkene bak ‘’Charlie Hebdo’’ har benyttet ytringsfriheten i landet på en feil måte, de har har tråkket for langt over streken.


Spør tre personer om:

Hva er Charlie Hebdo? 
Person 1: Det er et fransk satiremagasin.
Person 2: Det er et satireblad.
Person 3: Nei, jeg er ikke helt sikker.

Er det riktig å trykke tegninger av Muhammed
Person 1: Nei, jeg synes ikke det, fordi det er respektløst ovenfor den religionen, og det krenker ned profeten Muhammed. Jeg synes det er dumt at de holder på sånn fordi det starter demonstrasjoner og kan i verste fall føre til krig.
Person 2: Nei, egentlig ikke, fordi det er så mange som har så sterke meninger rundt dette. Så jeg mener det er best å la være og trykke tegninger av Muhammed.
Person 3: Nei, fordi jeg synes det blir for respektløst, men flere meninger har jeg ikke om det.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Ytringsfrihet 
http://no.wikipedia.org/wiki/Charlie_Hebdo
http://www.centerforsecuritypolicy.org/2015/01/07/the-future-belongs-to-charlie-hebdo/

tirsdag 13. januar 2015

Sosiale medier

Hvilke sosiale medier er mest populære?
Vi nordmenn er mestere til å henge på sosiale medier manger timer daglig. Vi er så å si alltid tilgjengelige på nettet og det er ikke akkurat vanskelig å komme i kontakt med oss. Dette er noe som har blitt mer og mer vanlig i hverdagen våres ettersom årene har gått. Under ser man et bilde som viser de mest populære sosiale mediene i Norge:



De sosiale mediene som er populære i min krets er mange av de samme applikasjonene som vises på bildet ovenfor. Det er bare noen som har blitt byttet ut. På bildet under ser man de sosiale mediene som er populære i min krets:






Så skal vi se litt på de sosiale mediene som jeg selv pleier å bruke daglig, mange timer daglig. Disse applikasjonene har jeg blitt avhengig av, det går ikke en eneste dag uten at jeg er innom disse appene for å kommunisere med venner og bekjente. Disse sosiale mediene bruker jeg:



Hva er Facebook? Facebook er et nettsamfunn hvor han eller hun oppretter en profil hvor man kan skrive om seg selv, kommunisere med venner og ukjente, dele diverse linker og bilder, opprette arrangement, spille spill og bli medlem i forskjellige grupper.

Hva er Twitter? Twitter er et amerikansk nettsamfunn som går ut på at brukeren kan sende og lese andre brukeres oppdateringer på opptil 140 tegn.

Hva er Instagram? Instagram er et foto-delingstjeneste og sosialt nettverk hvor man deler bilder og videoer til følgerne sine. Til de man selv følger kan man like og kommentere bildene deres.

Hva er Snapchat? Snapchat er en applikasjon hvor man kan dele bilder på 1 til 10 sekunder og opp til 30 sekunder lange videoer. Brukeren kan også dele en historie og sende bilder med spesialeffekter som tekst, tegning, klokkeslett, grader og redigeringeffekter. 


Hvilke medier nedprioriteres på bekostning av sosiale medier?
De mediene som blir nedprioritert på bekostning av sosiale medier er aviser, ukeblader, reklame og radio. Aviser blir byttet ut med nettaviser, sånn som f.eks VG-nett. Det er mye enklere å klikke seg inn på ei nettside for å lese nyheter, tv-programmer som blir oppdatert mange ganger daglig. Ukeblader finner man også på internett, sånn som ukebladet KK kan man få både i butikken og på KK.no. Reklame blir mest sendt ut på e-post nå, men uansett uavhengig av hvilket nettsted man besøker så dukker det enten opp en eller flere reklamer. Det er ikke så veldig mange som hører på radio lenger i og med at man kan laste ned en radio-applikasjon på enten iPhonen eller iPaden.