mandag 21. desember 2015

Internett om 10 år

Allerede i 1971 så oppsto Internett-historien, det var på den tiden Norge startet å utvikle Internett i forskjellige retninger. Utover 1990-årene ble Internett folkeeie. Omtrent i 1993 fikk mennesker i Norge muligheten til å skaffe seg Internett i hjemmene sine, på en firkanta kasse-PC. På denne tiden og mot slutten av 1990-tallet så var det mest tekst som ble vist på Internett, og det var få nettsider som man kunne klikke seg inn på.


Bildekilde

Det var på 2000-tallet bildene på Internett begynte å komme frem,og det ble mer normalt med bilder og tekst samtidig, selv om det som oftest tok lenger tid å laste opp sider med bilder på. Det var også tilgang til flere nettsider. VG for eksempel lanserte det sosiale mediet Nettby, som var veldig populært helt fram til Mark Zuckerberg begynte å tenkte nytt. Han utviklet det populære sosiale mediet som heter FaceBook. Etter at FaceBook ble lansert så ble Nettby en historie i vår Internett-tid. Så på bare noen tiår, har Internett forandret verden.

Før var det sånn at det kun var mulig å få tilgang til Internett via en datamaskin enten i hjemmet eller en offentlig datamaskin. Det tok noen år før mennesker fikk tilgang til Internett via mobiltelefonen sin. Men den dag i dag er det normalt å ha tilgang til Internett uansett om man befinner seg på fjellet eller i utlandet. Og man kan stadig vekk laste ned ''apper'' til mobilen sin, sånn at man er uavhengig av å ha en Internettbrowser. Allerede i dag er det mulig å laste ned en ''app'' slik at man kan legge igjen lommeboka hjemme når man skal handle på butikken, man bare klikker innpå en ''app'' og betaler beløpet på varene. Men dette er det få butikker som har startet med.

I dag er det mange ''apper'' som tar helt av i samfunnet vårt. De mest populære ''appene'' som man kan laste ned har mange, mange brukere fra over hele verden. De sosiale mediene som Instagram, SnapChat og Twitter er det mange som benytter seg, både av de yngre og de eldre. Disse programmene er stadig under utvikling de også. Når det gjelder Internett så er dette noe alle skoler har tilgang til nå den dag i dag, fordi elevene har det på læreplanen sin. Til og med i barnehagen starter de å bruke Internett.

Bildekilde

Hvordan Internett og verden rundt oss kommer til å bli om ti år er det mange forskjellige tanker rundt. Ingen kan vel egentlig tenke seg til hvordan det kommer til å bli, for allerede siden Internett ble tilgjengelig for folk, så har det vært i store forandringer siden dag en. Så hvordan kommer fremtidens Internett til å bli?

Jeg ser for meg at det ikke blir så normalt å gå på butikken lenger, for alt kommer til å foregå via Internett - både mat, klær og apotekting. For allerede idag så er det mulig å få tak i mat, klær og alt mulig, pluss at vi har butikker rundt oss. Det kommer til å bli nye TV-skjermer som viser figurer som hopper rundt foran oss, altså mer live-aktig 3D TV hvor man slipper briller for å oppnå 3D-effekten. Det finnes heller ikke parabol/antenner/Også ser jeg for meg at FaceTime vil bli annerledes, man kan ringe til mennesker og få de opp foran seg i rommet i en 3D-versjon. Alle slags mulige ''duppeditter'' kommer til å få en forbedret 3D-effekt og flere muligheter. Og at stasjonære- og bærbare PC'er vil bli byttet ut med små og praktiske nettbrett som ikke er avhengig av lading.


 Bildekilde


Når det gjelder selve Internett og tilgang til Wifi, så vil jeg tro at det vil være gratis og tilgjengelig Wifi over hele verden. Tilkoblingen vil være sterkere og mer lettvint enn tidligere. Skolene blir også mer påvirket av Internett-utviklingen. På skolen ser jeg for meg at nesten all undervisning vil foregå via Internett, slik at lærerne kan bruke maskinlæringsteknologi hvor det blir lettere for de å tilpasse seg elevenes styrker og svakheter. Jeg vil også tro at om ti år så eksisterer ikke skolebøker lenger, det vil være tilgang til kun elektroniske skolebøker som vil befinne seg på Internett. Jeg ser også for meg at til og med muntlig eksamen vil foregå via et lignende program som Skype. Dette vil gjøre så elevene slipper å dra til skolen og sensorene slipper å dra så langt.

 Bildekilde
Bildekilde

Når det kommer til bankkort og koder, så ser jeg heller for meg at man kan bruke mobilen til å ta ut penger i banken slik at man slipper å drasse med seg bankkortet overalt. Man kan også betale med mobilen på alle butikker og nettbutikker dersom man laster ned en bestemt ''app''. Det blir også færre koder å huske på, i og med at alle kodene blir byttet ut med fingeravtrykk, slik som de nye iPhonene har.

Allerede i dag så er det mulig å laste ned en ''app'' til mobilen sin som man kan bruke for å starte bilen sin som står ute i garasjen. Jeg vil tro at det vil komme flere ''apper'' som har et lignende system, hvor man kan slå på elektroniske ting i huset sitt som for eksempel tørketrommelen og lysbrytere innenfor en viss grense fra hjemmet sitt. Når det kanskje har gått 15 år så vil jeg tro at disse ''appene'' vil bli uavhengige av avstand siden Internett vokser og blir sterkere for hver dag.


Bildekilde

Jeg ser også for meg at vaskehjelper og tjenestepiker vil bli byttet ut med roboter. Via en ''app'' så kan de menneskene som har en slik robot hjemme hos seg bare trykke på mobilen sin å for eksempel be om mat, så kommer robotene og serverer de mat. Grunnen til at jeg tror det blir sånn er på grunn av at man allerede i butikkene i dag kan man få tak i robot-gressklippere og robot-støvsugere.

Internett i dag har gjort verden mye mindre, men om ti år så vil jeg tro at Internett har gjort verden enda mindre igjen. Stadig flere og flere skoler, mennesker og tjenester har blitt sykelig avhengig av Internett, og det kommer nok aldri til å endre seg.

Kilder:
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/830923
http://www.businessinsider.com/sc/future-of-the-internet-in-5-years-2015-2?IR=T