I denne oppgaven skriver jeg om kommunestyrevalget i kommunen jeg selv bor i og fylkestingsvalget i Oppland. Her skal jeg også få frem hvilken rolle media har for valget og politisk reklame.
RINGEBU KOMMUNE:
Allerede den 13. og 14.September 2015 er det klart for et nytt kommunestyre- og fylkestingsvalg. I Ringebu kommune er det disse
partiene som stiller til valg:
- Arbeiderpartiet
- Fremskrittspartiet
- Senterpartiet
- Høyre
- Venstre
- Tverrpolitisk liste
De sakene som er viktig for Ringebu kommune er jo blant annet barnehage, skole, asylmottak, eldreomsorg, utbyggingen av E6 og om det er aktuelt å slå seg sammen med en nabokommune. Det er Erik Odlo som er ordfører i Ringebu kommune nå for Senterpartiet fra år 2011.
OPPLAND FYLKE:
Den 13. og 14.september avgjør ''opplendingene'' hvem som skal styre fylkeskommunen de neste årene som kommer. I Oppland fylke er det hele 12
partier som stiller til valg:
- Arbeiderpartiet
- Fremskrittspartiet
- Høyre
- Kristelig Folkeparti
- Miljøpartiet De Grønne
- Partiet De Kristne
- Pensjonistpartiet
- Piratpartiet
- Rødt
- Senterpartiet
- Sosialistisk Venstreparti
- Venstre
Reidun Gravdahl (leder av komité for samferdsel) sier at den offentlige tannhelsetjenesten, regional utvikling, videregående skoler, samferdsel, kollektivtrafikk, kulturarv og kultur er viktige saker i Oppland fylke. Fylkesordføreren heter Gro Lundeby og hun representerer Arbeiderpartiet. Hun ble Opplands første kvinnelige fylkesordfører og hun ble valgt i 2011.
Bildekilde
VALGKAMPEN NASJONALT:
Jeg synes at den nasjonale valgkampen er representativ for min kommune og fylkeskommune på grunn av verdiene og de meningene som blir delt. Hvis man følger med på de politiske debattene på fjernsynet så er det lettere å få opp en mening eller man får plukket ut det politiske partiet som man selv liker best - man blir på en måte litt påvirket. Saker som blir diskutert nasjonalt som også er viktig for våres lokalsamfunn er jo blant annet jordbrukssubsidier, flyktninger og ressurser til eldreomsorgen.
MEDIA:
Gjennom riksmedia så hører man ikke så mye om den enkelte kommunes valgkamp, med mindre det dukker opp særskilte saker. Man hører mer om selve valgkampen nasjonalt - det blir sendt debatter på fjernsyn og radio. Og i avisene som VG, Dagbladet og Aftenposten så blir det skrevet om de forskjellige partiene. Siden riksmedia dekker for det meste valgkampen nasjonalt, så dekker lokalmedia mer lokalt, men også litt nasjonalt. I lokalavisa Dølen så kan man lese litt mer om ''småbyene'' og landsbyene som vi har rundt oss - mens i GD leser man litt mer om selve Gudbrandsdalen og de litt større stedene/byene. Vi kan også få med oss informasjonen om det lokale igjennom lokalradio.
POLITISK REKLAME:
Den norske kringkastingsloven aksepterer ikke i utgangspunktet reklame for politiske budskap eller livssyn på fjernsyn. Denne bestemmelsen ble underkjent av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i år 2008 - som mener at det er i strid med prinsippet om ytringsfriheten. Men i 2009 åpnet den norske regjeringen for politisk reklame på Frikanalen. Frikanalen er en egen kanal der alle frivillige organisasjoner kan få frem sitt budskap. NRK og TV2 har fokus på redaksjonell dekning av valgkampen der hvor alle politiske grupper kommer frem.